Tris: "Zwitserland - Frankrijk, die match moest ik zien. Vooral toen ik Jan Mulder in de voorcommentaar hoorde zeggen : Zwitserland is een stérke ploeg... Jan die woorden gaan u heel uw leven achtervolgen. 
Ik wist zelfs ni dat de Zwitsers voetbal speelden, ik kon da ni rijmen met al die bergen,  maar bij de line-up deden oer Zwitserse namen zoals Rodriguez en Xhaka mij wel vermoeden dat het grotendeels om Zwitsers met migratieachtergrond ging.

Al snel werd duidelijk dat onze Zwitsers een beetje "ne minderen dag op 't werk" hadden. Na nog geen 5 minuten kreeg hun aanvoerder Von Bergen (what's in a name)  de voet van Giroud in zijn oog, jawel zonder zijn eigen te bukken, en werd hij al bloedend van het veld geholpen. Een beetje later loopt er dan nog ne Zwitser vol tegen de  paal. Het waren slechte voortekens, op zijn minst.
 
Na zo'n kwartiertje  schiet de Franse Valbuena met zijn volle 1,63 m een hoekschop en de 1,93 m grote Giroud maakt het af met het eerste Franse doelpunt. Deze keer met zijn hoofd. Zijne voet deed nog zeer van tegen den andere zijn oog te sjotten.
De Fransen zijn vertrokken en bijna onmiddellijk volgt den tweede goal van Matuidi.
Les Français hadden goed opgelet tijdens dit WK en deden zowaar een niet onverdienstelijke poging om het vreugdedansje van de Colombianen te kopiëren. Blijven oefenen mannen, sjotten lukt al, wie weet zien we jullie nog terug in "so you think you can dance".
 
En dan maakt Djourou de fout van zijn leven. Hij tackelt in volle strafschopzone Benzema. Geen mens snapt waarom en ik krijg effekes een heel sterk "Vertonghen-gevoel". Gelukkig voor hem mist Benzema de  penalty en blijft het voorlopig  0 - 2.
 
Kort voor de rust brengt de kleine Valbuena de stand op 0 - 3 en direct moet ik aan Alex Agnew denken. Volgens mij hebben die Franse supporters zijne show gezien en hem citerend tegen mekaar gezegd  : "Gade mee naar de voetbal? Bwa da interesseert mij zo ni. Er komt wel nen dwerg in zene! Nen dwerg? Had da dan gezegd! Komaan met een heel bus!" En terécht, Valbuena doet heel de match de woorden klein maar dapper meer dan eer aan.
 
Na de rust zitten er nog meer gaten in de Gruyère van de Zwitserse verdediging. Benzema schiet op doel en scoort los door de benen van keeper Benaglio en wat later maakt Sissoko er 0 - 5 van.
 
Maar de Zwitsers zijn ni van plan om op te geven en een half uur in de tweede helft slaagt Dzemaili er zowaar in een vrije trap om te zetten in 1 - 5
 
Valbuena mag gaan rusten en wordt vervangen door Giezmann en we krijgen direct het heel interessante weetje mee dat die Spaans spreekt tegen zijnen hond. Ne mens kan nooit genoeg geïnformeerd zijn.
 
Enkele minuten later doet Granit Xhaka zijn naam eer aan en knalt de eer-reddende 2 - 5 in doel.
 
Benzema probeert er dan op het einde nog even  2 - 6 van te maken maar zie, wie duikt daar plots op? Den Hollandse scheidsrechter, die we al een heel match kwijt waren! Hij steekt een vermanend vingertje naar boven en schudt smalend met zijn koppeke. Nee, nee Karim, ik had al afgefloten. Karim verschoot ook duidelijk dat er ineens nen arbiter bleek te zijn, maar er was niks tegen in te brengen.
 
En zo sluiten we officieel af met 2 - 5 en ik heb zo'n vermoeden dat het bij de Fransen vandaag vooral veel "vin" zal zijn en wa minder "pain et fromage" . Tris in Brazil